Американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън настоява за действия срещу главния прокурор Иван

...
Американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън настоява за действия срещу главния прокурор Иван
Коментари Харесай

Американски конгресмен: Трябват действия срещу Гешев заради Магнитски

Американският конгресмен републиканец Уорън Дейвидсън упорства за дейности срещу главния прокурор Иван Гешев заради пренебрегването на глобите, наложени от Съединени американски щати по закона " Магнитски ". Той написа за това до финансовия министър на Съединени американски щати Джанет Йелън.
През лятото на 2021 година Съединени американски щати постановиха наказания по световния закон " Магнитски " на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и обвързваните с тях компании. Те бяха вкарани и в български черен лист, а прокуратурата разгласи, че прави инспекции. Година по-късно от прокуратурата прекратиха инспекцията против Пеевски, а съдът анулира основаването на черни описи с аргумента, че те могат да се вършат единствено по силата на български закон, какъвто сега не съществува.
" Писмото ми за България е същинско. Както и необятно публикуваните опасения за занемаряване на глобите ", разгласи в Twitter Уорън Дейвидсън и пусна писмото си.
Писмото на Дейвидсън до финансовия министър на Съединени американски щати Джанет Йелън беше публикувано в петък от депутата от " Продължаваме промяната "  Иван Христанов. От документа се вижда, че конгресменът призовава финансовото министерство на Съединени американски щати да предприеме дейности против Гешев поради пренебрегването на глобите по " Магнитски ".
" Превръщането на прокуратурата в оръжие на проведената престъпност и корупцията съществено заплашва стабилността на значим съдружник в НАТО и като цяло района на Балканите ", написа Дейвидсън. И продължава, че отчетите за корупционна активност на българския основен прокурор са изключително притеснителни. След това конгресменът припомня, че България беше осъдена от съда в Страсбург поради отнемането на лиценза на КТБ, който откри " повтарящи се и съществени нарушавания на фундаментални права ", осъществени " непосредствено или косвено под надзора на офиса на основния прокурор ". Дейвидсън припомня и мненията на Съвета на Европа, че в България към момента няма механизъм за дейно следствие на основния прокурор.
Дейвидсън написа, че българската прокуратура е прекратила инспекциите, почнали след налагането на глобите по " Магнитски ".
" Тези дейности заплашват стабилността и сигурността на съдружниците в НАТО в Европа и целят да подкопаят закона  " Магнитски ", който се трансформира в един от най-ефективните принадлежности на американското държавно управление против непознати публични лица и сенчести предприемачи, забъркани в корупционни практики и нарушение на човешките права ", написа Дейвидсън, който е във финансовата комисия в Камарата на представителите, долната камара на Конгреса на Съединени американски щати.
" Демонстративното неуважение на американските наказания от основния прокурор е недопустимо и би трябвало да бъде адресирано ", приканва Дейвидсън в писмото си. 
Конгресменът стимулира потребността от дейности и поради съветското въздействие в България на фона на войната в Украйна.
Той напомня и по какъв начин през март 2021 година двама американски сенатори от комисията по външни работи - Боб Менeндес и Джим Риш, излязоха с общо изказване, че ширещата се корупция, неналичието на медийна независимост и политизацията на правосъдната система заплашват връзките сред Съединени американски щати и България. Двамата написаха, че Съединени американски щати ще поддържат дейности за възобновяване на медийната самостоятелност и върховенството на закона в България. Санкциите по закона " Магнитски " пристигнаха 4 месеца по-късно.
В писмото на конгресмена " се прави директна връзка сред държанието и дейностите на Иван Гешев, решения на българския съд, присвояване на бизнеси и застъпничество над лица от задкулисието! ", написа депутатът от Политическа партия Христанов. И позволява, че " това е може би намек за новите " номинации на Магнитски ". " Очаквайте моите дейности на 26 декември ", написа още Христанов.
До момента Гешев не е коментирал писмото на Дейвидсън.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР